خبرهای داغ:
آیت الله مصباح یزدی در دیدار با هنرمندان بسیجی:

قدرت‌های بزرگ دنیا به دنبال خالی کردن دین از زندگی انسان‌ها هستند/ در تبیین مباحث هنری و فکری کم کاری شده است

خالی کردن دین از محتوای زندگی جدی انسان به معنی سکولاریسم است؛ امروز تمام قدرت‌های بزرگ دنیا همین امر را به شکل‌های مختلف تقویت و توطئه و تربیت می‌کنند و بر این اساس عوامل مختلفی را نیز استفاده می‌کنند.
کد خبر: ۹۱۱۹۴۸۰
|
۲۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۰
 
به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از قم، آیت الله مصباح یزدی، شب گذشته در مراسم اختتامیه اجلاسیه مسئولان انجمن‌های هنری سازمان بسیج هنرمندان کشور که در سالن همایش‌های موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار شد گفت: در بسیاری از امور زندگی اجتماعی خود ابهام‌هایی وجود دارد که باعث بداندیشی و بدرفتاری‌ها و بد آموزی‌هایی می‌شود که شاید بیش از ۹۰ درصد آن‌ها فاقد غرض سوء است.

وی افزود: بقای بشر به ازدواج است و ازدواج نیز به یک عمل طبیعی نیازمند است؛ اگر این کار با یک جمله انکحت توام باشد، عبادت است و حتی نگاهی که دو همسر به هم می‌کنند نیز عبادت است، ولی اگر این رابطه به شکل آزاد بود رفتار آن‌ها به شکل طبیعی است و تفاوتی با پیش از و پس از آن ندارد.

آیت الله مصباح یزدی عنوان کرد: بسیاری از مسایل هستند که با اندکی تغییر کیفیت در کار و حتی تغییر نیت، ارزش کار را بالا و پایین می‌برند؛ به عنوان مثال دو نفر در حال نماز هستند، ولی یک نفر برای مردم و دیگری برای خدا عبادت می‌کند؛ در شکل این دو عمل تفاوتی وجود نداشت، ولی آنچه ارزش‌ها را متفاوت کرد، نیت افراد بود.

وی اظهارکرد: پیش از انقلاب افرادی برای مبارزه با دستگاه پهلوی آموزش دیدند و گاهی نیز افرادی را نیز ترور کردند و حرف آن‌ها نیز آن بود که می‌خواهیم با دستگاه ظلم و ستم مبارزه کنیم؛ شاید بانیان این گروه با نیت خیر خدمت به مردم و اجتماع این کار را کرده باشند، ولی در عمل، تدریجا با افرادی همپا شدند که گرایش‌های چپ داشتند و اعتقادی به دین نداشتند؛ این حرکت با هم همراه شدند و در اوایل انقلاب بهترین ذخیره‌های کشور را با ترور از ما بگیرند.

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) بیان کرد: مشکل این بود که چارچوب کار آن‌ها با احکام الهی همراه شود و اگر نیت‌های الهی به نفس انسانی بازگردد کار‌ها سخت می‌شود؛ این گروه بزرگترین ذخایر انسانی کشور را در شرایطی که بیشترین نیاز را به آن‌ها داشتیم از ما گرفتند؛ اگر کار‌ها روی هوس و منفعت دنیوی و چشم و هم چشمی و رقابت انجام شود، آن کار فرجام مطلوبی نخواهد داشت؛ بار‌ها نیز این امر را آزموده ایم.

وی اظهارکرد: برخی مسایل اجتماعی و فنی ربطی به دین ندارد؛ از جمله آن‌ها می‌توان به اهمیت حفظ امنیت و اهمیت کار و... اشاره کرد؛ بسیاری از امور در این حوزه تابع سلایق است و مرتبط به زندگی جدی مردم نیست؛ مسئولیت‌های ما در عرصه‌هایی است که همه مردم به شکل یکسان به آن‌ها نیاز دارند و باید در یک حالت خالصانه به آن عمل کرد.

آیت الله مصباح یزدی عنوان کرد: خالی کردن دین از محتوای زندگی جدی انسان به معنی سکولاریسم است؛ امروز تمام قدرت‌های بزرگ دنیا همین امر را به شکل‌های مختلف تقویت و توطئه و تربیت می‌کنند و بر این اساس عوامل مختلفی را نیز استفاده می‌کنند.

وی گفت: همین گروه سعی می‌کنند این مساله را نهادینه کنند که هنر نیز سلیقه‌ای است و ربطی به دین ندارد؛ تمامی ادیان و نژاد‌ها از شرق و غرب عالم گرفته یک نوع هنری دارند، پس نباید آن را هنر اسلامی و غیر اسلامی بنامیم و آن را منوط به دین کنیم.

این استادحوزه علمیه قم یادآورشد: تصور دیگر این است که تصور ما از دین را تغییر داده اند؛ امروزه گام اول انقلاب را با تمام پیچ و خم‌ها و... گذارنده ایم و دشمنان نیز تصریح دارند که در این گام موفق بوده ایم؛ کسانی که روی دشمنی انقلاب را ناموفق می‌دانند از روی غرض ورزی عنوان می‌کنند، ولی برای گام دوم مسایلی که در گام اول ابهام داشت و باعث شد که کمتر از آن استفاده کنیم و یا تضاد بین دو گروه ایجاد می‌شد از بین برود.

ایشان عنوان کرد: همین ابهامات باعث شد که نیرو‌های بسیاری صرف اصطکاک شود و نتیجه و برایند آن به صفر رسید؛ رسیدن به جایگاه هنر در جامعه و ارتباط با دین و اهداف انقلاب نیز از نکات بسیار مهمی است که باید به آن پرداخت؛ ابهام در حوزه ارزشیابی عرصه‌ای مختلف از جمله هنر از جمله چالش‌های دوران اول انقلاب بود.

آیت الله مصباح یزدی یادآورشد: بسیاری از مسلمانان در جهان حتی با مقوله هنر ارتباط ذهنی دقیقی ندارند و فکر می‌کنند که هنر بی گناه امکان ندارد؛ اگر تعریف هنر و گناه با هم انجام شود مشخص می‌شود که چقدر با هم تفاوت دارند.

وی گفت: نمی‌شود هر هنری را بد دانست و اگر جایی نیز بد است باید ببینیم که چه اتفاقی افتاده است؛ خورد گوشت گوسفند سفارش هم شده است، ولی اگر در شرایطی قرار گیرد می‌تواند حرام هم باشد؛ هنر نیز همین گونه است و اگر شرایط آن تغییر کند و نیت و تاثیرگذاری آن عوض شود شرایط نتیجه‌ای آن نیز تغییر می‌کند.

آیت الله مصباح یزدی عنوان کرد: امروز در مفهوم رایج هنر، هنر با زیبایی توام است؛ ولی زیبایی نیز مفهومی دارد که در ادبیات رایج ما به دیدنی‌ها و گاهی به شنیدی‌ها تفهیم می‌شود؛ یک سری خواسته‌های انسانی است و لذاتی است که انسان‌ها همیشه به دنبال حس آن‌ها هستند؛ خداوند می‌فرمایند که یکی از حکمت‌های خلقت عالم، زیبایی است؛ در خصوص آسمان بیان می‌کند که آسمان را به شکلی خلق کردیم که وقتی در شب به آسمان می‌نگرید از نگاه کردن به ستاره‌ها لذت ببرید.

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) یادآورشد: این زینت‌ها و زیبایی‌ها نیز زمینه‌ای برای انتخاب ما فراهم می‌کنند؛ همه آنچه که ما روی زمین می‌بینیم، در واقع یک زینت‌هایی برای زمین است، زیرا اگر زمین هموار بود انسان‌ها از نگاه کردن به آن‌ها خسته می‌شدند؛ به همین دلیل است که گاهی اوقات نگاه کردن به صحرا نیز لذت بخش است.

وی عنوان کرد: خداوند می‌فرماید حتی جمع آوری گوسفندان نیز زیبایی شناسی خاصی در خود دارد که انسان را مشعوف می‌کند؛ خداوند ما را به درک زیبایی شناسی خاص توحیدی سفارش می‌کند.

استاد حوزه علمیه قم گفت: دایره اختیار انسان بسیار گسترده شده که حتی در دایره خوردن غذا‌ها هم به همین شکل است؛ یک سری مسایل دارای زینت‌های طبیعی هستند؛ نکته دیگر است که استفاد از نعمات الهی به چه شکل است؟ اینجاست که پای دین به میان می‌آید و دین راه را نشان می‌دهد.

وی عنوان کرد: خدا به ما می‌گوید که زندگی انسان در دنیا به سان یک آزمایشگاه است که در این زندگی می‌توانند به عرصه‌ای بروند که این عرصه دارای مرز نیست و هیچگاه تمام نمی‌شود؛ اصل هدف دین آن است که به ما این هدف را بفهماند که این هدف ورای این زندگی محدود است.

آیت الله مصباح یزدی بیان کرد: بخشی از هنر‌ها است که با گوش انسان سروکار دارد؛ همه ما می‌دانیم که در دستورات اسلام در خصوص استفاده از زینت‌های زندگی برای عبادت خدا است؛ وقتی انسان در امور اجتماعی و عبادی حاضر می‌شود بر اساس فرمود: ه اسلام باید زینت داشته باشد و معطر باشد.

وی گفت: زیبا سخن گفتن نیز نوعی هنر است؛ هنرهایی، چون نمایش و فیلم و... نیز هنر‌هایی کامل شده برخی دیگر از هنر‌ها است؛ پس از سیر هنر به مراحل مختلف مجموعه این هنر‌ها به شکل فیلم‌ها درآمد؛ هنر ساخت فیلم نیز نعمت الهی است هرچند از غرب گرفته باشیم؛ این امر به سان همان دارو‌هایی است که فرمول آن را از غرب ایجاد کرده ایم.

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) یادآورشد: اگر یک کیفیت هنر، منع شده به معنی این نیست که خداوند با هنر مشکل دارد، بلکه به این معنی است که ممکن است کیفیتی از هنر باعث شود که به انسان ضرری برسد؛ استفاده از هنر‌ها به سان استفاده از نعمات است، ولی همین نعمات نیز مرز‌هایی دارد؛ در روایات آمده که کسی که قرآن را با صدای خوش نخواند از ما نیست؛ امام علی از هنرمندان بی نظیر تاریخ بشریت است.

وی بیان کرد: در زمینه چارچوب گذاری‌های اصیل در حوزه هنر کوتاهی‌هایی انجام شده است؛ کشور ما در حوزه علمی و نظامی و... توانمند است و امروزخود را در این حوزه‌ها خودکفا می‌بینیم، ولی باید جهات فکری اموری، چون هنر باید تبیین شود؛ باید اعتراف کنیم که ما نیز در این عرصه یعنی تبیین مباحث هنری و فکری آن کم کاری شده است.
ارسال نظرات