خبرهای داغ:
عضو هیأت علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه بوعلی سینا همدان:

کتاب «قَلَندر نقاش» در همدان به چاپ رسید

عضو هیأت علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه بوعلی سینا همدان گفت: کتاب «قَلَندر نقاش» با موضوعیت نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای در همدان به چاپ رسید.
کد خبر: ۹۱۸۷۰۶۴
|
۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۴

کتاب «قَلَندر نقاش» در همدان به چاپ رسیدکریم زارعی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری بسیج در همدان اظهار داشت: کتاب «قَلَندر نقاش» با موضوعیت نقاشی‌های قهوه‌خانه‌­ای در همدان و با محوریت نقاشی‌های استاد «حسین دستخوش‌همدانی» از مجموعه دانشنامه استان، از سوی حوزه هنری همدان به چاپ رسید.

وی «نقاشی قهوه‌خانه‌ای» را مکتبی از نقاشی روایی رنگ روغن دانست و گفت: «نقاشی قهوه‌خانه‌ای» در اواخر دوره‌ قاجاریه و جنبش مشروطیت، با محتوا و موضوعات رزمی، بزمی و مذهبی، به دست هنرمندانی مکتب ‌ندیده و در قهوه‌خانه‌ها شکل گرفت.

مولف کتاب «قَلَندر نقاش» ابراز داشت: خاستگاه این جریان هنری در تاریخ نقاشی ایران سنت کهن قصه‌خوانی، مرثیه‌سرایی، تعزیه‌خوانی و نقالی بوده و پیشینه‌اش به قرن‌ها پیش از پدید آمدن قهوه‌خانه‌ها می‌رسد.

وی افزود: جهان‌بینی هنری این شیوه، به نهادی منسوب است که از بدو ورود به جامعه‌ی ایرانی، مظهر همدلی‌ها و همنشینی طبقات مختلف و البته مرام‌های مردمی و انسانی بوده است.

زارعی بنیان‌گذاران معاصر این جریان هنری را دو تن از نقاشان مردمی، به‌نام‌های «حسین قوللر آقاسی» و «محمد مدبر» اعلام کرد و گفت: «حسین دستخوش‌همدانی» از هنرمندان معاصری بوده که به نقاشی قهوه‌خانه‌ای پرداخته است و به‌عنوان یکی از نقاشان صاحب سبک در نقاشی قهوه‌خانه‌ای مطرح می‌شود، که کتاب «قَلَندر نقاش» مجموعه‌ای از آثار وی را گرد آورده است.

وی حفظ و صیانت از این نوع هنر خاص و تحقیقات متعدد در مورد این هنر مردمی را از وظایف محققان، پژوهشگران، دانشگاهیان و هنردوستان دانست و تصریح کرد: وظیفه ما است که هنر «نقاشی قهوه‌خانه‌ای» را به عنوان یک پیشینه هنری بومی زنده نگه‌داریم و به معرفی هنرمندان نام‌آشنا و بنیان‌گذاران آن و آثار معرفی‌نشده‌ آنها که در دست مجموعه‌داران ایرانی و خارجی است بپردازیم.

این عضو هیأت علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه بوعلی سینا همدان با بیان اینکه کتاب «قَلَندر نقاش» در 197 صفحه، 4 فصل و  با مقدمه ای از«هادی سیف» به چاپ رسیده است، گفت: در پژوهش حاضر، سعی شده که ضمن پرداختن به منشأ نقاشی قهوه‌خانه‌ای و زندگی استاد حسین دستخوش‌همدانی و سبک و سیاق هنری وی، آثاری از این استاد معرفی شود که در دست مجموعه‌داران خصوصی، نگارخانه‌ها، موزه‌ها و... قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری بسیج؛ استاد «حسین دستخوش همدانی» به سال 1305 ه‍.ش. در همدان دیده به جهان گشود و در 9 آبان‌ ماه 1384 به دیار باقی شتافت.

درآمد دستخوش از راه نقاشی تأمین می‌شد و در مدت اقامت وی در مشهد مقدس سفارش‌هایی با موضوعاتی نظیر جنگ خیبر، جنگ چالدران، مجلس زلیخا و... را در کارنامه خود دارد که در مشهد همه را به‌نام خود ماندگار کرده است.

انتهای پیام/

ارسال نظرات
آخرین اخبار