پس از شهادت حسن طهرانی مقدم به‌ عنوان پدر موشکی ایران، صنعت موشکی چه سرنوشتی پیدا کرده است؟ در این گزارش آخرین دستاوردهای موشکی کشورمان را می‌خوانید.
کد خبر: ۹۰۷۶۴۴۰
|
۲۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۶
به گزارش سرویس بسیج مهندسین صنعت خبرگزاری بسیج، ۶ سال پیش در چنین روزی بر اثر انفجار در پادگان بیدگنه ملارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سردار حسن طهرانی مقدم رئیس سازمان جهاد خودکفایی سپاه و جمعی از همکارانش به شهادت رسیدند.

اما آنچه در این حادثه رخ داده بود بسیار فراتر از شهادت یکی از فرماندهان سپاه بود. در این حادثه در واقع پدر موشکی جمهوری اسلامی ایران و کسی که توان موشکی ایران توسط او بنیانگذاری شده بود به شهادت رسیده بود.

سردار طهرانی مقدم کار خود را از روز‌های آغازین دفاع مقدس و با ایده تطبیق آتش خمپاره‌انداز‌های سپاه شروع کرده بود و بعد‌ها توانسته بود توپخانه سپاه را با توپ‌های غنیمتی عراقی بنیانگذاری کند. اما در سال ۱۳۶۳ که عراق در دور جدید جنگ شهر‌ها با موشک‌های اسکاد ساخت شوروی سابق شهر‌های ایران را هدف قرار داد، مسئولان نظامی کشور به این فکر افتادند تا برای مقابله به مثل با این اقدام عراق به‌سراغ تشکیل یگان موشکی بروند.

در آن زمان، با خرید تعدادی موشک اسکاد از کشور لیبی و با آموزشی که نیرو‌های ارتش سوریه به نیرو‌های ایرانی دادند، یگان موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌فرماندهی سردار حسن طهرانی مقدم تشکیل می‌شود. اما از همان ابتدای تشکیل این یگان، شهید طهرانی مقدم به‌دنبال بومی‌سازی توان موشکی در کشور می‌رود و این کار را با مهندسی معکوس روی یکی از موشک‌های خریداری‌شده از لیبی شروع می‌کند. تا اینکه بالاخره در اواسط دهه ۷۰ شمسی زحمات شهید طهرانی مقدم و نیرو‌های فرماندهی موشکی سپاه به‌بار می‌نشیند و اولین موشک ایرانی با نام شهاب تولید می‌شود.

پس از آن این روند سرعت شتابانی به خود می‌گیرد و ظرف چند سال بعد ایران به جایگاهی می‌رسد که توان طراحی و تولید انواع موشک‌های بالستیک سوخت جامد و مایع با برد‌ها و کاربرد‌های متفاوت را دارا می‌شود و رفته رفته تبدیل به قدرت اول موشکی منطقه و یکی از قدرت‌های موشکی دنیا می‌شود.

با شهادت سردار طهرانی مقدم، اما عده‌ای فکر می‌کردند ایران دیگر نتواند با قدرت سابق برنامه موشکی خود را ادامه دهد، اما به‌خلاف این تصور از آن زمان به بعد، برنامه ارتقاء توان موشکی کشورمان با قدرت به‌پیش رفته و تقریباً هر سال یک موشک جدید رونمایی شده است.

علاوه بر آن، طی سال‌های اخیر فرماندهی موشکی نیروی هوافضای سپاه با اجرای چند عملیات موشکی برون‌مرزی عیله مواضع تروریست‌های داعش در سوریه، حزب دموکرات کردستان در شمال عراق و بر اساس آنچه اخیراً سردار حاجی‌زاده گفته است علیه مواضع گروهک‌های تروریستی در جنوب شرق کشور، قدرت و دقت موشک‌های ساخت کشورمان را به‌نمایش گذاشته است.

علاوه بر این، امروز کشورمان دارای طیف متنوعی از موشک‌های بالستیک برای هدف قرار دادن اهداف دریایی و زمینی و ضد رادار است که می‌تواند به انواع تهدیدات پاسخ دهد. همچنین اخیراً سردار حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه از افزایش برد موشک‌های دریایی سپاه از ۳۰۰ کیلومتر به ۷۰۰ کیلومتر خبر داد، این یعنی پس از شهادت سردار طهرانی مقدم برد موشک‌های بالستیک دریایی سپاه حدود ۴۰۰ کیلومتر افزایش یافته است و روند توسعه قدرت موشک‌های بالستیک دریایی نیز بدون توقف ادامه پیدا کرده است.

این‌ها همه نشان می‌دهد که صنعت موشکی ایران پس از شهادت حسن طهرانی مقدم و جمعی از نیروهایش، متوقف که نشده، بلکه پیشرفت چشمگیری هم داشته است.

در ادامه به چند نسخه از موشک‌هایی اشاره می‌کنیم که پس از شهادت سردار طهرانی مقدم طراحی و تولید شده‌اند:

سال ۹۳؛ موشک‌های هرمز ۱ و ۲


برد: ۳۰۰ کیلومتر

سوخت: جامد

وزن: رسماً اعلام نشده است

وزن سر جنگی: رسماً اعلام نشده است

طول: رسماً اعلام نشده است

ماموریت: هرمز ۱: ضدرادار/ هرمز ۲: ضدکشتی

وضعیت: بالستیک تک‌مرحله‌ای با قابلیت سر جداشونده

سال ۹۴؛ نسل جدید فاتح


برد: ۵۰۰ کیلومتر

سوخت: جامد مرکب

وزن: رسماً اعلام نشده است

وزن سر جنگی: رسماً اعلام نشده است

طول: رسماً اعلام نشده است

ماموریت: زمین به زمین ــ بالستیک

وضعیت: تک‌مرحله‌ای با قابلیت سر جداشونده

سال ۹۴: موشک عماد


برد: ۱۷۰۰ کیلومتر

سوخت: مایع

وزن: رسماً اعلام نشده است

وزن سر جنگی: نامشخص

طول: رسماً اعلام نشده است

ماموریت: زمین به زمین ــ بالستیک

وضعیت: تک‌مرحله‌ای با قابلیت سر جداشونده و هدایت پایانی مسیر

سال ۹۵؛ ذوالفقار از نیام بیرون آمد


برد: ۷۰۰ کیلومتر

سوخت: جامد مرکب

وزن: رسماً اعلام نشده است

وزن سر جنگی: نامشخص

طول: رسماً اعلام نشده است

ماموریت: زمین به زمین ــ بالستیک

وضعیت: تک‌مرحله‌ای با قابلیت سر جداشونده

سال ۹۶؛ خرمشهر دومین بدون باله ایرانی


برد: ۲۰۰۰ کیلومتر

سوخت: مایع

وزن: رسماً اعلام نشده است

وزن سر جنگی: ۱۸۰۰ کیلوگرم

طول: رسماً اعلام نشده است

ماموریت: زمین به زمین ــ بالستیک

وضعیت: تک‌مرحله‌ای با قابلیت سر جداشونده

قابلیت: حمل چند کلاهک

سال ۹۶؛ فاتح مبین


برد: رسماً اعلام نشده است

سوخت: جامد

وزن: رسماً اعلام نشده است

وزن سر جنگی: رسماً اعلام نشده است

طول: رسماً اعلام نشده است

ماموریت: زمین به زمین ــ زمین به دریا

وضعیت: بالستیک تک‌مرحله‌ای با قابلیت سر جداشونده

سال ۹۷؛ نسل جدید موشک قیام


برد: ۸۰۰ کیلومتر

سوخت: مایع

وزن: رسماً اعلام نشده است

وزن سر جنگی: ۶۴۵ کیلوگرم

طول: رسماً اعلام نشده است

ماموریت: زمین به زمین ــ بالستیک

وضعیت: تک‌مرحله‌ای با قابلیت کلاهک هدایت شونده

عملیات‌های موشکی
** عملیات اول: لیله القدر

۱۱ خرداد ماه سال ۹۶ دو تیم تروریستی از گروهک داعش در یک عملیات هماهنگ به ساختمان مراجعات مردمی مجلس شورای اسلامی و حرم حضرت امام خمینی (ره) حمله کردند و موجب به‌شهادت رسیدن تعدادی از هموطنان‌مان شدند. با ورود نیرو‌های امنیتی به غائله و حلقه محاصره تروریست‌ها در ساختمان مجلس شورای اسلامی تنگ‌تر شده و همه آن‌ها در درگیری با نیرو‌های امنیتی کشته می‌شوند.

۱۱ روز بعد، در ۲۸ خرداد ماه نیروی هوافضای سپاه پاسداران با ۶ فروند موشک زمین به زمین ذوالفقار و دو فروند موشک بالستیک قیام مواضع تروریست‌های داعش در استان دیرالزور سوریه را از فاصله ۶۰۰ کیلومتری مورد هدف قرار می‌دهد.



در این عملیات که تصاویر لحظه اصابت موشک‌ها توسط پهپاد‌های سپاه به‌صورت همزمان ارسال می‌شد، مراکز تجمع و پشتیبانی تروریست‌ها در دیرالزور منهدم شده و جمعی از فرماندهان ارشد این گروه تروریستی به‌هلاکت رسیدند.

** عملیات دوم: موشک‌باران حزب دموکرات

حدود یک سال بعد در ۳۰ تیرماه ۹۷ تروریست‌های وابسته به گروهک تجزیه‌طلب حزب دموکرات کردستان با حمله به یکی از پاسگاه‌های مرزی سپاه در روستای دری شهرستان مریوان موجب شهادت حدود ۱۱ تن از نیرو‌های پاسدار و بسیجی مستقر در این پاسگاه مرزی می‌شوند.

پس از این اقدام تروریستی، فرماندهان نظامی کشورمان وعده دادند که انتقام سختی از تروریست‌های حزب دموکرات خواهند گرفت و درسی فراموش‌نشدنی به آن‌ها خواهند داد.



۱۸ شهریور ماه ۹۷ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در یک عملیات دقیق و با اشراف کامل اطلاعاتی با ۷ فروند موشک بالستیک زمین به زمین فاتح B-۱۱۰ از فاصله ۲۲۰ کیلومتری، مقر فرماندهی حزب دموکرات کردستان و مقر آموزشی این حزب را هدف قرار می‌دهد.

بر اساس اطلاعات منتشرشده، در این عملیات جلسه سران حزب دموکرات مورد اصابت موشک‌های سپاه قرار گرفت که طی آن حدود ۴۰ نفر از سران این حزب کشته و زخمی شدند.



از دیگر اهدافی که در این عملیات مورد اصابت موشک‌های سپاه قرار گرفت، مقر آموزشی این گروهک تروریستی بود که با ۴ فروند موشک فاتح-۱۱۰ مورد هدف قرار گرفت.

آنچه دومین عملیات موشکی سپاه را از عملیات پیشین متمایز می‌کرد، اشراف بالای اطلاعاتی سپاه در دستیابی به اطلاعات دقیق زمان و مکان جلسه سران حزب دموکرات و غافلگیری آن‌ها بود.

** سومین عملیات: ضربت محرم

۳۱ شهریورماه امسال تروریست‌های وابسته به گروهک الاهوازیه و داعش با حمله به مراسم رژه نیرو‌های مسلح و تیراندازی به مردم و نیرو‌های رژه‌رونده، موجب شهادت و مجروحیت تعدادی از هموطنانمان شدند. در این عملیات هم با هوشیاری و آمادگی نیرو‌های امنیتی تمامی تروریست‌ها به‌هلاکت رسیدند و چند روز بعد هم تعدادی از اعضای این شبکه تروریستی دستگیر شدند.

اما کمتر کسی فکر می‌کرد به‌فاصله کمتر از یک ماه از عملیات موشکی قبلی، سپاه این بار هم برای تنبیه تروریست‌ها مواضع آن‌ها را با موشک‌های نقطه‌زن خود هدف قرار دهد.

شلیک موشک‌های ذوالفقار

نسل جدید موشک قیام آماده شلیک

ساعت ۲ بامداد روز ۹ مهرماه و تنها چند روز پس از حادثه تروریستی اهواز، رزمندگان نیروی هوافضای سپاه در عملیات ضربت محرم با ۶ فروند موشک زمین به زمین شامل ۴ موشک ذوالفقار و ۲ موشک نسل جدید قیام، مواضع عوامل اصلی جنایت اهواز در شرق فرات و در فاصله ۵۷۰ کیلومتری را مورد اصابت قرار دادند. همچنین پس از شلیک این موشک‌ها، ۷ فروند پهپاد نیروی هوافضای سپاه با پرواز از پایگاه‌های خود، مواضع و مراکز فرماندهی تروریست‌ها را بمباران کردند.

در نتیجه این عملیات حدود ۴۰ نفر از سران تروریست‌ها به‌هلاکت رسیدند. آنچه در این عملیات جالب توجه بود، علاوه بر آنکه سپاه از پهپاد‌های بمب‌افکن خود به‌صورت عملیاتی استفاده کرد، رونمایی از نسل جدید موشک‌های قیام بود.

موشک قیام که نمونه اولیه آن در سال ۸۹ رونمایی شده بود، اولین موشک بدون باله ایرانی بود که بردی معادل ۸۰۰ کیلومتر داشت. حالا پس از ۸ سال، نسل جدیدتری از موشک‌های قیام با نصب بالک‌هایی روی کلاهک موشک و همچنین بالک‌های کوچکی در انتهای بدنه موشک، عملیاتی شد که دقت بالاتری در اصابت به اهداف داشت.

پرواز پهپاد‌های سپاه به‌سمت اهداف در شرق فرات

چندی پیش، اما سردار حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه در جمع مسئولان سیاسی نیرو‌های مسلح به یکی از عملیات‌های موشکی سپاه اشاره می‌کند و می‌گوید: «در جنوب شرق کشور عوامل ضدانقلاب ۱۴ نفر از نیرو‌های سپاه را به شهادت رسانده بودند و نیروی زمینی سپاه محل اختفای سرکرده این گروهک را رصد کرده بود که دو خانه در فاصله ۷۰ کیلومتری از مرز ایران در یک روستا و کنار مسجد واقع شده بود. موشک‌های ما برای برد ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلومتری ساخته شده بود؛ لذا بر اساس تعهدی که داده بودیم، برد موشک را تنظیم و فقط آن دو خانه را منهدم و نفرات آنجا را به درک واصل کردیم و هیچ خسارتی به روستا و مسجد آن وارد نشد».

روند ارتقاء توان موشکی جمهوری اسلامی ایران به‌خوبی نشان می‌دهد، پس از شهادت سردار طهرانی مقدم ارتقای توان موشکی کشورمان بدون توقف در حال پیشرفت بوده و علاوه بر طراحی و تولد طیف متنوعی از موشک‌ها، از آن‌ها در صحنه عملیات نیز استفاده شده است.
 
منبع: تسنیم
انتهای پیام/
ارسال نظرات