خبرهای داغ:
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان گفت : در سال اقتصاد مقاومتی طرح ملی پنج ساله کشاورزی حفاظتی(سه میلیون هکتار) با موافقت سازمان مدیریت و برنامه ریزی اجرایی می شود .
کد خبر: ۹۰۶۴۹۲۲
|
۱۱ مهر ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۴
موافقت سازمان مدیریت وبرنامه ریزی با اجرای کشاورزی حفاظتی در سه میلیون هکتار از اراضی کشور 
 

به گزارش سرویس خبری بسیج علمی از استان گلستان ؛ دکتر محمد اسماعیل اسدی محقق آبیاری و عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی مرکز تحقیقات گلستان عصر روز گذشته 10 مهرماه در کارگاه آموزشی کشاورزی حفاظتی  در شهرستان کردکوی اظهار کرد : از نقطه نظر فنی، توسعه کشاورزی حفاظتی نیازمند تحول بنیادی در باورها، نگرش ها و رفتارها و فرهنگ همه دست اندرکاران مربوطه است.

دکتر اسدی افزود : از دیر باز و بر پایه نگرشی تاریخی خاک همواره به عنوان بستر رشد و نمو گیاهان و تولید غذا و عامل پیدایش تمدن مورد توجه بوده است، به طوری که در بسیاری از موارد ضعف و قوت اقتصاد هر کشور را در نحوه رفتار با خاک زراعی جستجو می کنند.

وی تصریح کرد :  آب دومین عامل هم عرض با خاک در تولید غذا به شمار می رود و البته شیوه های مدیریت زراعی نقش بسیار مهمی در استفاده صحیح و کارامد از این دو منبع پایه تولید را موجب می شوند.

نزولات اسمانی یک سوم جهانی است

این محقق بخش اب اضافه کرد :  در ایران به لحاظ شرایط جغرافیایی متاسفانه میزان بارش و نزولات آسمانی حدود یک سوم میانگین جهانی بوده و از پراکنش مکانی و زمانی نا مناسبی برخوردار است و در عین حال میزان تبخیر در کشور بیش از سه برابر میانگین جهانی است،ضمن این که در مدیریت مورد منابع آب و خاک نیز باچالش های نگران کننده مواجه هستیم.

اسدی گفت :  نخست این که خاک های کشاورزی در ایران به دلیل مدیریت های نا مناسب و اعمال روش های نادرست عملیات زراعی به ویژه خاک ورزی شدید ونیز مصرف بی رویه آب در معرض تخریب قرار گرفته است. مدیریت نامناسب خاک ورزی با تاثیر مستقیم در تشدید روند خطر فرسایش، و با افزایش خطر ایجاد رواناب و کاهش پوشش خاک سطح الارض زراعی خطر فرسایش آبی و بادی را فزونی بخشیده و قابلیت نگهداشت آب و حاصلخیزی خاک را کاهش داده است.

وی به دومین نکته اشاره کرد و افزود : در زمینه آب نیز از میزان کل آب مصرفی در کشور بیش از ۹۰ درصد آن در بخش کشاورزی مصرف می شود که حدود ۶۵ درصد این مقدار به دلیل کاربرد شیوه های غلط آبیاری و عدم توجه به آرایش کشت مناسب ضمن اتلاف آب باعث شستشوی نهاده های تغذیه ای مصرفی بویژه کود های شیمیایی محلول به لایه های پایینی زمین و به دنبال آن آلودگی منابع سطحی و زیر زمینی آب می گردد.

عضو هئیت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان خاطرنشان کرد : امروزه برای دستیابی به بهره وری بهینه و پایداری تولید، شیوه هایی که مبتنی بر حفاظت از منابع پایه، به خصوص آب و خاک هستند باید بیش از پیش مورد توجه قرارگیرند.

فناوری کشاورزی حفاظتی به عنوان الگوی عملی تولید پایدار 

دکتر اسدی یادآور شد :  در این میان فناوری کشاورزی حفاظتی به عنوان الگوی عملی تولید پایدار محصول، با تکیه برنگرش سیستمی و رویکرد تلفیقی، به حفظ آب و خاک تاکید دارد.

وی بیان داشت : در ایران و جهان برای تامین امنیت غذایی و دستیابی به تولید پایدار، توسعه”کشاورزی حفاظتی” به منظور مقابله هوشمندانه با پدیده تغییر اقلیم و پیامد های آن از جمله کم آبی، فرسایش خاک، آلودگی محیط زیست، انتشار گازهای گلخانه ای، بحران های درون سرزمینی همچون دریاچه ارومیه و هامون و نیز کانون های داخلی تشدید ریزگرد، اثراتی همچون کاهش محسوس تقاضای مصرف آب و انرژی و بهره وری بهینه از نهاده های تولید، جلوگیری از نوسانات در عملکرد و اقتصادی نمودن تولید، کاهش روند فزاینده فرسایش خاک و از همه مهمتر افزایش مواد آلی خاک زراعی به عنوان شاه کلید پایداری تولید را بدنبال خواهد داشت.

حدود ١٨٠ میلیون هکتار در دنیا تحت کشت حفاظتی قرار دارد

اسدی با اشاره به اینکه هم اکنون بیش از ١٢ و نیم درصد از اراضی تحت کشت دنیا یعنی حدود ١٨٠ میلیون هکتار تحت کشت حفاظتی قرار دارد ، متذکر شد : اما اصلاح تفکرات قبلی کلیه ذینغعان، اولین و مؤثرترین قدم در نهادینه سازی این فناوری است و برای تحقق این مهم نیاز به عزم ملی و برنامه کلان توسعه کاملا” محسوس به نظر می رسد.

وی تاکید کرد : از بعد نگرش ایجاد تغییر در سیستم زراعی از شیوه مرسوم به کشاورزی حفاظتی بدون اصلاح دیدگاه همگان به ویژه مدیران کشاورزی ممکن نیست، بر این اساس لزوم درک صحیح و عملی سیاستگزاران و رهبران سیاسی، اجتماعی و قانون گزاران از مزایای میان مدت و بلند مدت کشاورزی حفاظتی برای اتخاذ سیاست های حمایتی بسیار ضروری است. اما از نقطه نظر فنی، توسعه کشاورزی حفاظتی نیازمند تحول بنیادی در باورها، نگرش ها و رفتارها و فرهنگ همه دست اندرکاران مربوطه است. به علاوه این تحول، به طور مستمر سیاست ها و حمایت های پایدار را برای ارائه خدمات مورد نیاز کشاورزان در گذار از این مقطع، به عنوان یک پیش نیاز طلب می کند.

مزایای کشت حفاظتی

عضو هیئت علمی دانشگاه به مزایای استفاده از روش های کشاورزی حفاظتی اشاره کرد و گفت : اول) افزایش ماده آلی و ارتقاء حاصلخیزی خاک، دوم ) کاهش هزینه های تولید و افزایش سود خالص مزرعه در تولید محصول، سوم)  افزایش ظرفیت حفظ رطوبت و کاهش تبخیر و تعرق از سطح خاک و ارتقاء بهره وری مصرف نهاده ها (آب، کود، سم)، چهارم ) کاهش فرسایش آبی و بادی خاک از طریق وجود پوشش دائم بقایای گیاهی ، پنجم ) کاهش فشردگی خاک به دلیل تردد کمتر ماشین های کشاورزی.

اسدی در پایان بیان کرد : بدون تردید فناوری کشاورزی حفاظتی می تواند تا با جلب حمایت و سرمایه گذاری به مراتب کمتر از دیگر برنامه های راهبردی کشور در بخش کشاورزی همچون آبیاری نوین،کشت های نشایی وگلخانه ای، درگستره ای به مراتب وسیع تر، به ویژه در محصولات راهبردی زراعی زمینه ساز تحقق و تبلور عینی سیاست های اقتصاد مقاومتی و توسعه درون زا در این بخش باشد و در سال اقتصاد مقاومتی در پرتو حمایت مدیریت عالی اجرایی کشور طرح ملی پنج ساله کشاورزی حفاظتی(سه میلیون هکتار) که در سازمان مدیریت و برنامه ریزی نیز مورد موافقت قرار گرفته است به مورد اجرا در آید.

ارسال نظرات