بیجار گروس به دلیل قرار داشتن در کانون بسیاری از حوادث فرهنگی و تاریخی کشور، طی قرن‌های گذشته ساکنانی از اقوام مختلف و با آداب و رسوم‌های متفاوت را در خود جای داده که این باعث شکل گیری آئین ها، آداب و رسوم مختلف در این شهرستان شده است که رسوم مربوط به شب چهارشنبه سوری و عید نوروز از جمله آنهاست.
کد خبر: ۸۹۹۹۴۹۷
|
۲۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۴

 به گزارش خبرگزاری بسیج از کردستان،  امروزه برخی رسوم سنتی و کهن ما به خصوص در شهرها، به شکل اولیه آن‌ها و به طور کامل اجرا نمی‌شود، اما تعدادی از روستا‌ها هنوز هم به بخش اعظمی از این آداب و رسوم پایبند هستند که روستا‌های بیجار گروس از آن دسته اند.

بیجار گروس به دلیل قرار داشتن در کانون بسیاری از حوادث فرهنگی و تاریخی کشور، طی قرن‌های گذشته ساکنانی از اقوام مختلف و با آداب و رسوم‌های متفاوت را در خود جای داده که این باعث شکل گیری آئین ها، آداب و رسوم مختلف در این شهرستان شده است که رسوم مربوط به شب چهارشنبه سوری و عید نوروز از جمله آنهاست.

از مراسمات آغاز سال نیز می‌توان به پرپائی جشن کُله چهارشنبه، یعنی دو هفته مانده به تحویل سال که مخصوص ساماندهی به یال ودم اسب‌ها و الاغ‌های بارکش که طی مراسم خاصی برگزار می‌شده که آن‌ها رابرای یک سال کاری آماده و نعل بندی می‌کرده اند.

آخرین چهارشنبه سال و شب عید نیز که هم اکنون هم اجرا می‌شود، مردم بر پشت بام‌های خود حاضر می‌شدند و مقادیر قابل توجهی هیزم آماده می‌کردند و باغروب آفتاب و تاریک شدن هوا مبادرت به روشن کردن آتش می‌کردند و در اطراف آتش اقدام به جشن وپایکوبی می‌کردند و به درگاه خداوند دعا می‌کردند که سال پیش روی را سالی پرخیر و برکت، میمون ومبارک برای آن‌ها قرار دهد.

شالگردش.

اما از مراسمات بسیار جالب و زیبای مردم این دیار مراسم شالگردش است به این صورت که در شب تحویل سال اکثر جوانان و حتی برخی از بزرگسالان بر بام خانه همسایه گان و اقوام خود می‌رفتند و بابستن تعدادی شال کمری و آویزان کردن آن‌ها از بانجه (سوراخ‌های که در سقف خانه‌های قدیمی وجود داشت) حضور خود را اعلام می‌کردند و صاحبان خانه که از پیش آمادگی این مراسمات را داشت در شال آویزان شده در فراخور حالخود وجه نقد، تنقلات، و تخم مرغ‌های رنگ شده با پوست پیاز، کشمش و مویز را می‌گذاشتند و ضمن دعای خیر برای صاحب شال، از وی می‌خواستند که شال را بالا بکشد.

سنت عید دیدنی
بعد از تحویل سال نو رسم عید دیدنی نیز از رسوم بسیار نیکوی مردم بیجار است، به این شکل که ابتدا کوچکتر‌ها به دیدن بزرگتر‌ها می‌روند و از آن‌ها عیدی می‌گیرند که این عیدی می‌تواند پول و یا چیز‌های دیگر باشد. برای مثال در برخی مناطق بیجار گروس بزرگتر‌ها کله قند و یا تخم مرغ رنگ شده را به عنوان عیدی به کوچکتر‌ها می‌دهندسپس بزرگسالان نیز متقابلاً به دیدارکوچک تر‌ها می‌رفتند، درکل صله ارحام را به نحوی مطلوب به جای می‌آوردند و همه دل نگرانی‌های سالگذشته به فراموشی سپرده می‌شد.

تخم مرغ بازی
یکی دیگر از رسوم نوروز در بیجار به خصوص در میان جوان ترها، تخم مرغ بازی با تخم مرغ‌هایی است که از بزرگتر‌ها هدیه گرفته اند.

به این شکل که یک طرف بازی، تخم مرغ خود را در دست می‌گیرد و قسمتی از آن را باز می‌گذارد تا طرف مقابل با تخم مرغ خود روی آن ضربه بزند اگر تخم مرغ بشکند طرف ضربه زننده برنده شده و فرد بازنده باید تخم مرغ شکسته را تحویل فرد برنده دهد و این بار نوبت طرف مقابل است تا با تخم مرغ خود به دیگری ضربه بزند و آن را بشکند این کار تا جایی ادامه پیدا می‌کند که تخم مرغ‌های یک طرف تمام شود و به این ترتیب برنده و بازنده مشخص می‌شوند.. این بازی درحال حاضر به صورت انفرادی وجسته وگریخته انجام می‌شود.

سبزه گره زدن در روز سیزدهم فروردین ماه
آخرین روز مراسم نوروز نیز روز سیزده بدر است که در این روز اهل دیار گروس همراه با تمام اعضای خانواده به دامن طبیعت به خصوص به کنار رودخانه‌ها و آب‌های روان می‌روند و روزی شاد و به یادماندنی را به همراه خانواده می‌گذرانند.

یکی از آداب و رسومی که مردم بیجار در این روز انجام می‌دهند گره زدن سبزه است. به این شکل که دختر و پسر‌های دم بخت دو دسته سبزه را به نیت پیوند بین دو زوج گره می‌زدند تا در سال جدید بختشان باز شود.

و، اما آخرین رسم این روز پرتاب ۱۳ عددسنگ به نیت برطرف شدن امراض بود که آن هم درحال حاضربه ندرت انجام می‌شود.

انتهای پیام/7727
ارسال نظرات