استان بوشهر

آداب و رسوم مردم بوشهر در ایام محرم

عاشورا تنها یک حادثه نیست بلکه فرهنگ و تاریخی است که انسان‌های آزاده را مجذوب خود می‌کند و در طول تاریخ چنان شور و حرکتی ایجاد کرده که تمام قیام‌های عدالت‌طلبانه بر محور آن می‌چرخد.
کد خبر: ۸۷۵۷۰۲۰
|
۱۳ مهر ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۲
به گزارش سرویس بسیج مساجد ومحلات خبرگزاری بسیج، " بحرینی" فرمانده پایگاه امام سجاد(ع)شهرستان دشتستان در استان بوشهر گفت: با آمدن محرم تمام شهر سیاه‌پوش می‌شود و ذکر مصائب کربلا و فریاد «یا حسین یا حسین» عزادارانی که به استقبال از این ماه رفته‌اند نه فقط برای ایجاد شور و احساسات علیه ظلم و ظالم بلکه زمینه ساز ارتقای شعور آحاد جامعه به‌ویژه جوانان است، به‌طوری که در دیگر ماه‌های سال چنین فرصت تربیتی و فرهنگ‌سازی کمتر پیش می‌آید.

با آمدن محرم صدای فریاد و فغان عشاق حسین (ع) در غم شهادت مظلوم‌ترین شهید تاریخ به آسمان بلند می‌شود و گویای این است که راه امام حسین (ع) فقط راه دیروز انسان‌های آزاده نبوده بلکه این قیام به درازای تاریخ بشریت ماندگار خواهد بود.

مردم بوشهر نیز با برگزاری آیین‌های مختلف در گوشه و کنار شهرهای مختلف این استان، اردات خود را به سید و سالار شهیدان نشان می‌دهند.

آمادگی مردم برای محرم قبل از شروع آن

آیین‌هایی که در این مدت در بوشهر برگزار می‌شود، هم به لحاظ آیینی، نمایشی و موسیقیایی برجسته است و هم به لحاظ شکل و محتوا یکی از غنی‌ترین آیین‌های مذهبی در ایران و حتی جهان است.

فرم و شکل مراسم برای مخاطب جاذبه ایجاد می‌کند و حزن و اندوه محتوا نیز پیام‌آور واقعه کربلا و پیام عاشورا به مردم است که همراه با نوعی بصیرت‌افزایی و روشن کردن اذهان عمومی است.

مردم استان یک هفته قبل از آغاز محرم، مساجد را برای حضور دسته‌های سینه‌زنی آماده می‌کنند، همچنین برخی از مردم و تکایا نیز قبل از محرم و حتی در طول آن با انجام مراسم «علم‌گردانی» در محله‌های مختلف به جمع‌آوری نذور مردمی می‌پردازند.

چاووشی‌خوانی

بحرینی چاووشی‌خوانی را یکی از مهم‌ترین آیین‌های مذهبی این ایام در بوشهردانست وگفت: این آیین آغازگر مراسم‌های مذهبی ماست که در مدح سید و سالار شهیدان و سوگ یارانش در طول این ماه خوانده می‌شود. چاووشی هم در آیین‌های زیارتی و هم در عزاداری های مذهبی به‌کار می‌رود که نوعی اطلاع‌رسانی به مردم محسوب می‌شود. پیش از این چاووش‌خوانی بر بام مساجد می‌رفتند و چاووشی می‌خواندند اما امروز به کمک سیستم‌های صوتی صداشان به عزاداران می‌رسد و مردم با شنیدن صدای آن متوجه آغاز مراسم اصلی می‌شوند.

سنج و دمام

بحرینی آیین سنج و دمام را از دیگر مراسم ایام محرم در بوشهرعنوان کرد وافزود: در محلات مختلف مراسم‌ متفاوتی برگزار می‌شود و مردم با شنیدن صدای سنج و دمام متوجه شروع ساعت مراسم سینه‌زنی می‌شوند. سینه‌زنی سنتی در طول ماه‌های محرم و صفر برگزار می‌شود و پس از شب سیزدهم ماه محرم، جمعه هر هفته تا دهه آخر ماه صفر برپا می‌شوند.

تعزیه‌میدانی

وی «تعزیه‌میدانی» را از دیگر مراسم‌ مردم بوشهر در این ماه نام برد وتصریح کرد: این مراسم در میدانگاه‌های مختلف بوشهر انجام می‌شود که به‌نوعی ویژگی خاص این مراسم در بوشهر محسوب می‌شود، چراکه اگر به سایر شهرهای کشور نگاهی بیندازیم، متوجه می‌شویم که سینه‌زنی اغلب در مساجد و تکایا برگزار می‌شود اما در بوشهر در فضاهای باز برگزار می‌شود. همچنین مجلس حضرت قاسم، سفره‌های مذهبی و مختک‌گردانی نیز از دیگر مراسم‌ این ایام در بوشهر است.

انتهای پیام/گ

 

ارسال نظرات