تولید زودهنگام از میدان نفتی مشترک آذر به بهار سال ۹۵ موکول شد

با بازنگری در طرح اولیه توسعه میدان نفتی آذر، تولید زودهنگام از این میدان مشترک نفتی با عراق در بهار ۹۵ عملی می‌شود
کد خبر: ۸۵۷۲۳۹۴
|
۰۱ مهر ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۷
 

به گزارش خبرگزاری بسیج، میدان نفتی آذر با ٢,٥ میلیارد بشکه نفت درجا یکی از میدانهای هیدروکربوری مشترک با کشور عراق است که در بلوک اناران در دماغه کوههای زاگرس و در امتداد مرز ایران و عراق ( در قسمت جنوب غربی ایلام) میان دو شهر مهران و دهلران واقع شده است.

میدان نفتی آذر از جمله میدان های مشترک نفتی است که حفاری موفقیت آمیز نخستین چاه این میدان طی سالهای 83-1384 بوسیله شرکت هیدروزاگرس تا عمق 4900 متری در سازند کژدمی صورت گرفت و پس از آن، مذاکره با این شرکت به مدت دوسال طی سالهای 85 تا 87 طول کشید که در نهایت منجر به عقد قرارداد نشد.

با توجه به مشترک بودن میدان، براساس ابلاغ مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران در شهریورماه 87، توسعه میدان آذر از محل منابع داخلی شرکت ملی نفت در دو فاز در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه نفت قرار گرفت، با این حال استراتژی شرکت ملی نفت در همان ایام برای تامین منابع مالی پروژه تغییر کرد و همان زمان در بازه زمانی اردیبهشت 88 تا تیرماه 89  مذاکره‌هایی با شرکتهای گازپروم روسیه و پتروناس مالزی صورت گرفت و حتی با نهایی شدن MDP و بخش عمده قرارداد و ضمائم، به دلیل شرائط بین‌المللی، قراردادی منعقد شد.

به این ترتیب، مذاکراتی با کنسرسیومی متشکل ازشرکتهای مهندسی وساختمان صنایع نفت( OIEC) و انرژی سپهر با سرمایه‌گذاری بانک صادرات انجام شدکه انعقاد قرارداد به دلیل انصراف بانک صادرات محقق نشد و بعد از مذاکره دوباره با شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت و سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت( OPIC) قرارداد بیع متقابل توسعه این میدان در مهرماه 1390 نهایی شد؛ شرائط خاص حفاری در میدان آذر و همچنین کمبود منابع مالی سبب شد تا پروژه از پیشرفتی که در قرارداد ذکر شده بود، برخوردار نشود.

براساس قرارداد، طرح توسعه میدان نفتی آذر طی یک فاز و در دو مرحله اجرایی می شود که در تولید زودهنگام با حفاری 10 حلقه چاه تولید روزانه 30 هزار بشکه محقق شده و پس از آن، تولید میدان باید به 65 هزار بشکه در روز برسد.

با این حال، رسیدن به تولید زودهنگام در دستورکار شرکت مهندسی و توسعه نفت است و براین اساس، بازنگری در طرحهای اولیه طرح در دستور کار قرار گرفت و بازنگری طرحها  تدوین شد که با تعریف این طرح، بهره برداری و برداشت از میدان مشترک آذر سرعت می گیرد.

در حال حاضر، 5 دستگاه دکل حفاری در منطقه حضور دارند و با تمهیدات در نظرگرفته شده قرار است از سال 95 تولید زودهنگام از میدان مشترک آذر با 30 هزار بشکه در روز شروع شود که براین اساس تا سال 95همه بسته‌های کاری در دو بخش روزمینی و زیرزمینی به پیمانکاران صاحب صلاحیت واگذار می‌شود، ضمن این‌که تامین کالای مورد نیاز برای اجرای پروژه نیز در حال انجام است.

میدان نفتی آذر از پرچالش‌ترین میدانهای ایران از نظر حفاری است، به نحوی که می‌توان توالی لایه‌های پرفشار و کم فشار، تعدد لوله‌های جداری و آستری استفاده شده و سایزهای بعضا غیراستاندارد را از جمله چالشهای حفاری در این میدان ذکر کرد.

نیاز به عملیات شکافت هیدرولیکی از دیگر مشکل های حفاری در میدان آذر است که برای حل این مشکل نیز بزودی از عملیات شکافت اسیدی استفاده خواهد شد، به این ترتیب می‌توان انتظار داشت با توجه به کمبود منابع مالی که هم اکنون کشور والبته صنعت نفت با آن مواجه است؛ تولید زودهنگام از این میدان نفتی با حفاری 10 حلقه چاه در سال 95 شروع شود.

کارفرمایان طرح توسعه این میدان، شرکت مهندسی و توسعه نفت و مجری طرح، شرکت مهندسی و توسعه سروک آذر (کنسرسیوم متشکل از شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت ایران و صندوق سرمایه گذاری بازنشستگی) هستند.

ارسال نظرات