پای حرف‌های یک مهندس کشاورزی نشستیم که ۱۰ سال پیش با یک میلیون تومان سرمایه شروع کرد و اکنون با ۵ سالن فعال تولید قارچ و ۲ سالن در حال راه اندازی و ایجاد ۶۵ شغل، ۲ میلیارد تومان سرمایه دارد.
کد خبر: ۸۵۷۱۸۷۷
|
۳۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۸

به گزارش خبرگزاری بسیج، اگر بخواهیم به صورت حدودی میزان بیکاران در جامعه را برشماریم، بیشترین بیکاران در رشته های کامپیوتر، صنعت و فناوری، معماری و ساختمان، محیط زیست، کشاورزی، جنگلداری و شیلات هستند.

مهم‌ترین معضل فعلی کشور در بخش اشتغال و بازار کار، فارغ التحصیلانی هستند که پس از فراغت از تحصیل و آماده شدن برای ورود به عرصه کار و تولید، تفکر پشت میز نشینی را دارند.امروز نگاه جامعه به مقوله اشتغال این است که تنها پشت میز نشینی را شغل می دانند. این در حالی است که کارشناسان تأکید دارند که برای تغییر این دیدگاه باید تفکر کارآفرینی در میان نوجوانان گسترش یابد.

توجه به تولیدات داخلی، استفاده از نیروی کار و سرمایه ی داخلی، اتکا بر اقتصاد «دانایی محور»، توجه خاص به تولید کالاهای اساسی و محصولات زیر بنایی، مهم ترین مؤلفه های اقتصاد مقاومتی اند. در اقتصاد مقاومتی، جهت گیری سیاست های تجاری به کشور های همسایه معطوف است؛ به فعالیت های اقتصادی همچون جهاد می نگریم؛ اصلاح الگوی مصرف و حرکت به سوی مصرف بهینه مد نظر است و توجه زیادی به تحقیقات کار بردی می شود.

از آنجایی که توجه به تولید داخلی در بیانات مقام معظم رهبری بارها مورد تأکید قرار گرفته است، به این منظور سراغ محمد یاسر خواجوی راد، فوق لیسانس رشته اقتصاد کشاورزی از دانشگاه تهران رفتیم. این جوان فارغ التحصیل به جای دست روی دست گذاشتن و منتظر پارتی و پیدا شدن شغل بودن، خود کارآفرینی کرده  و پا به عرصه تولید گذاشته است.

جرقه خلاقیت و کارآفرینی از چه زمانی در شما زده شد؟

 خواجوی راد: (خنده) من آدمی بودم که با حقوق کارمندی و دولتی قانع نمی‌شدم. به دنبال پول زیاد بودم.پشت میز نشینی را کنار گذاشتم. من از دانشجویان بسیج مهندسین کشاورزی هستم. در حوزه اقتصاد به این موضوع توجه شده است که کشوری که تولید ناخالص ملی بالایی دارد، آن کشور پیشرفته‌تر است. با توجه به اینکه ایرانی هستیم و پیشرفت کشور برایمان اهمیت دارد، توجه به تولید را انتخاب کردم. باتوجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم اجرای اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی و دانش و تخصصی که  در این رشته داشتم، بر خود واجب دیدم تا با ورود به عرصه عمل و تولید، گامی در جهت تحقق فرمایشات رهبرم بردارم.

کار را چطور آغاز کردید؟

خواجوی راد: من نمونه فارغ التحصیلی بودم که تنها آموزش تئوری دیده بودم . بعد از9 ماه که آموزش لازم برای پرورش قارچ دیدم، مشغول فعالیت شدم.زمانی که برای انعقاد قرارداد رفتم کارفرما به من گفت که این 9ماه باید به صورت رایگان کار کنم. من هم پذیرفتم. اما از ماه دوم که متوجه انگیزه من برای کار شد، به من حقوق پرداخت می‌کرد.بعد از گذشت 6ماه که کار را یاد گرفتیم با کارفرمایم در کار شریک شدم، 10 پله 10پله پیشرفت کردیم چرا که علاوه بر همت،‌ انگیزه و تلاش زیاد داشتیم. پدرم بازنشسته فرهنگی بود که نمی‌توانست به من کمک زیادی کند، زمانی که می‌خواستیم برای شروع فعالیتم سرمایه گذاری کنم با قرض شروع کردم. اما به لطف خدا و همت خودم توانستم در آینده کوتاهی رشد چشم گیر داشته باشم. 10سال قبل با یک میلیون تومان شروع کردم و در حال حاضر سرمایه ام 2میلیارد تومان است.

چرا فعالیت در زمینه قارچ را انتخاب کردید؟

 خواجوی راد:علاوه بر اینکه قارچ مرتبط به رشته تحصیلی ما است، موضوعی است که مربوط به مواد غذایی است و مورد نیاز و مصرف است. ما نیازی به کشورهای دیگر نداریم. می‌تواینم به صورت خودکفا دراین زمینه فعالیت کنیم. در این زمینه به چند نوع مواد اولیه همچون کاه، کود مرغی و اسپور قارچ نیاز داریم که تولید و پرورش قارچ را شروع کنیم این درحالی است که ما در کشور هیچ کدام  از این مواد را وارد نمی‌کنیم و در این زمینه کاملاً خودکفا هستیم. تا جایی که به عقیده بنده میتوانیم قارچ خوراکی تولید داخل را جایگزین مواد وارداتی دیگر کنیم.قارچ درآمد خوبی دارد و ارزش افزوده بالایی را برای ما به همراه دارد.

سود خالص و برگشت سرمایه در تمامی مراحل و فرآیندها از ابتدای تولید  تا مرحله  عرضه به بازار چه میزان است؟

خواجوی راد: پرورش قارچ سود دهی بالایی دارد به شرط آنکه موازین علمی و تخصصی کشت و پرورش آن کامل و صحیح رعایت شود. روشی که میتوانیم میزان سود خالص  را افزایش دهیم به این صورت است که یا باید قیمت فروش را بالاتر ببریم و بازار عرضه بهتری پیدا کنیم، یا با بالابردن کیفیت محصول بازار صادراتی به دست آوریم. روش بعدی کاهش هزینه هاست که در مناطقی این موضوع را دیدم. در بحث کاهش هزینه ها به طور مثال یک بار برای همیشه فضا یا ساختمان را تهیه می‌کنیم. یعنی به طور مثال زمین بایری داریم که باید دیوار و سقف(حرارتی،صوتی) شود که این موضوع یکبار برای همیشه انجام می شود.

در هزینه های جاری پرورش قارچ نیازمند هزینه کمپوست برای تولید قارچ، هزینه حمل و نقل، هزینه کارگری، هزینه خرید خاک پوششی نیز است. این موارد هر میزان که هزینه شود دوبرابر سود برای تولید کننده دارد. اگر در یک سالن 100 متری حدود 6میلیون هزینه جاری شود، پس از پایان دوره 60روزه حدود 12 میلیون سود دارد. اگر میزان سرمایه گذاری افزایش یابد سود هم بیشتر می‌شود.این یک قاعده کلی است. درصورتی که کار تولید افزایش یابد، یک سری هزینه ها سرشکن می‌شود و به همان نسبت درآمد کاهش پیدا می‌کند. اگر یک سالن داشته باشید، باید یک کارگر داشته باشید.

  زمانی که کار خود را آغاز کردید چقدر سرمایه داشتید؟

 خواجوی راد: زمانی که من آغاز کردم حدود 10 سال پیش بود که حدود 1 میلیون تومان داشتم،رفته رفته این سرمایه افزایش یافت و در حال حاضر چندین برابر آن میزان سرمایه و سود دارم.  ولی اگر کسی الان بخواهد در این زمینه فعالیت خود را شروع کند با داشتن 30 میلیون تومان آورده می‌تواند سود 2برابری به دست آورد و به صورت خودکفا فعالیت کند.  آموزش برای این شغل باید به صورت عملی باشد. فعالیت به صورت تئوری کفایت نمی کند. در بحث اقتصاد مقاومتی بسیج و بانک ها حمایت می‌کنند.

درباره فعالیت کاری خود بیشتر توضیح دهید.

خواجوی راد: حدود 2سال است که  فعالیت تولیدی خود را انجام می‌دهم  که طی آن زمین های بدون استفاده را به مراکز تولید و پرورش قارچ خوراکی تبدیل کردم که این امر موجب ایجاد کارآفرینی و اشتغالزایی 30 نفر در این زمینه شده است. اعتقاد دارم با کوچکترین تغییرات در فضاهای بدون استفاده می‌توان سالن تولید قارچ ایجاد کرد.هم اکنون در چندین مراکز مربوط به سپاه و ارتش نیز تولید و پرورش قارچ را بصورت مشارکتی با این نهاد ها انجام می دهم. همچنین در حال حاضر 5سالن فعال تولید قارچ و2 سالن دیگر درحال راه اندازی دارم و یک کارخانه تولید قارچ نیز در بومهن دارم که به صورت مستقیم 15نفر اشتغال زایی و به صورت غیر مستقیم 50 نفر دارای شغل هستند.

چرا نوع فعالیت شما موفقیت آمیز بوده است؟

 خواجوی راد: میتوانیم علاوه براینکه قارچ را به صورت فله ای وارد بازار می‌کنیم با انجام یکسری عملیات نظیر آماده سازی برای تولید فرآورده‌های خانگی، خشک کردن و حتی فرآوردهای صنعتی از قبیل تهیه پوره برای ترکیبات عصاره های غذایی، ارزش افزوده را بالا برده و در نهایت سود دهی و درآمد را افزایش دهیم . بطور مثال، زمانی که قارچ برداشت می شود، دو قسمت دارد که یک قسمت آن بازار پسند و سفید و بخشی از آن تیره تر ومورد پسند بازار نیست. می‌تواند به جای اینکه به عنوان ضایعات دور بریزیم آن را به صورت پوره درست کرده و بعد وارد بازار کنیم.

حسن و مزایای پرورش قارچ نسبت به تولید دیگر محصولات کشاورزی در چیست؟

خواجوی را:کار پرورش قارچ در مقایسه با دیگر انواع فعالیت های کشاورزی چندان وقت گیر و پرخطر نیست، به همین دلیل افراد می‌توانند در ابتدای شروع به فعالیت  این کار را به عنوان شغل دوم خود حساب کنند. از سوی دیگر پرورش قارچ خوراکی در ابعاد و اندازه های مختلف قابل اجرا است ، در صورتی که توانایی انجام و ادامه اینکار را در خود دیدند، میتوانند کار خود را گسترش دهند.

  توصیه شما به جوانان فارغ التحصیل کشاورزی چیست؟

خواجوی راد:جوانان و فارغ التحصیلان در رشته کشاورزی نباید منتظر استخدام و پشت میز نشینی باشند. بلکه باید با آموزش و پشتکار و توکل برخدا در این عرصه فعالیت کنند و مطمئن باشند که در صورت کار و تلاش در رشته کشاورزی و خدمت به  کشور نتایج مطلوبی بدست خواهند آورد.

ارسال نظرات